Kolo po pradědovi "BAŽANT Sopřeč"
2 posters
Strana 1 z 1
Kolo po pradědovi "BAŽANT Sopřeč"
Prosím vás nešel by někdo foto kola v původním stavu? svoje foto doložím časem.....
gizzmann- Poeet p?íspivku : 6
Registration date : 07. 09. 10
Re: Kolo po pradědovi "BAŽANT Sopřeč"
tak to zkus naopak, nejdřív dohoď foto a třeba se mi povede poznat co je to za kolo, výrobců v předválečném českoslovesku, sudetech a rakousku bylo tisíce, montovali kola velkých firem a každý větší měl vlastní štítky..tak proto
ok
Pokusím se něco nafotit. Jinak přes zimu zkusím postavit skládačku, ale POZOR! ani Eska ani Velamos, nýbrž poctivá ocel Made in USSR fota budou též....
no moc to s tou poctivou ocelí nepřeháněj, ruský kola sice byli těžký, ale ne kvalitní, rusko bylo co se týče výrobních postupů děsně zaostalé, všecky kola byli odfláklé, ostré hrany neobroušené, sváry nekvalitní, trubky používali švové(ty se u nás používali tak do začátku 20.tého století, potom vynalezli bezešvé za studena tažené, které dovolili značné odlehčení za stejné pevnosti), aspoň že ruský chrom držel. No a ktomu všemu to byli všecko napodobeniny starých evropských kol
to jsou jen mé postřehy z používání, oprav a nakonec vyhození ukrajiny, při opravě sem se poškrábal o kdeco, při odstranění blatníku sem urval ten navařený držák v rámu, blatníky co jsem dal na sporťák jsou už oba prasklé, za to si můžu ale částečně sám, ale na ježdění to stačí...
většinou nebývám tak negativní je to jen můj názor na SSSR kola, jsou dobrý maximálně tak na náhradní díly...
to jsou jen mé postřehy z používání, oprav a nakonec vyhození ukrajiny, při opravě sem se poškrábal o kdeco, při odstranění blatníku sem urval ten navařený držák v rámu, blatníky co jsem dal na sporťák jsou už oba prasklé, za to si můžu ale částečně sám, ale na ježdění to stačí...
většinou nebývám tak negativní je to jen můj názor na SSSR kola, jsou dobrý maximálně tak na náhradní díly...
kruci zapoměl sem ti napsat co máš vyfotit, fotky kola vcelku jsou obyvkle jen na hezkej pohled ale k určení naprd, chce to vyfotit krk, šlapací střed, zdobení případně nějaké jiné určovací znaky
nějaký fotky
něco jsem vyfotil, jen mi nešel zaostřit krček, ale ještě to nějak zkusím. A nevíš náhodou, jak dotáhnout zadní torpedovou brzdu? Jestli to vůbec jde....
http://img27.imageshack.us/gal.php?g=sdc11643.jpg
http://img27.imageshack.us/gal.php?g=sdc11643.jpg
je to stadion, dělal tady ty převodníky s mnoha různými texty, doma mám stejný přímo se stadionem,krček je taky jeden z několika co stadion vyráběl, a matky na klikách taky typickej stadion
zadní torpedo dotáhnout? pokud je vněm vůle a promazaný je vpohodě, sundáš kolo, vezmeš hákový klíč a povolíš tu matičku se dvěma zářezy co drží reakci(tu páku co od náboje vede a je chycená na rám), pak podržíš osičku za ten čtyřhran na konci u pastorku a reakci s citem dotáhneš, tím zablokuješ ložiska, pak dotáhneš tu matičku nad reakcí, taky s citem a dávej pozor ať se ti nic jiného netočí, jak budeš mít dotaženou matku na reakci tak chytneš matici a osičku napevno a "odtáhneš" páku reakce, tím se ti zakontruje proti té matičce a nebude se samovolně odtahovat
mazání torpeda je složitější, ložiska se musí namazat tukem, záběrové válečky jen olejem, brzdný válec zlehka tukem
závady můžou být že ti prokluzuje záběr a chce to vyměnit tu součástku co je na ní namontovaný pastorek(záběrovou hlavu) anebo to blbě brzdí, to může být spatným namazáním, občas jen proto že si na tom dlouho nejezdil a rozchodí se to, nebo starým obložením, původní mosazné víc jak padesát let staré obvykle bývá sjeté
výsledkem má být že osička se volně otáčí, v ložiscích není vůle a pastorek se při otáčejcím kolo téměř samovolně neotáčí(když to máš moc doražený tak by se ti točili pedály furt), při opravě se samozřejmě hodí vyčistit závity, případně namazat a mít dobrou podložku s nosem(je mezi pákou reakce a maticí) bez ní by se to špatně štelovalo a při jízdě dělalo binec, dobře namazaný torpédo je absolutně tichý, slušně brzdí a můžeš na něm jezdit celej rok
a teď to du zkopírovat do návodů, ty fotky sem hodim
zadní torpedo dotáhnout? pokud je vněm vůle a promazaný je vpohodě, sundáš kolo, vezmeš hákový klíč a povolíš tu matičku se dvěma zářezy co drží reakci(tu páku co od náboje vede a je chycená na rám), pak podržíš osičku za ten čtyřhran na konci u pastorku a reakci s citem dotáhneš, tím zablokuješ ložiska, pak dotáhneš tu matičku nad reakcí, taky s citem a dávej pozor ať se ti nic jiného netočí, jak budeš mít dotaženou matku na reakci tak chytneš matici a osičku napevno a "odtáhneš" páku reakce, tím se ti zakontruje proti té matičce a nebude se samovolně odtahovat
mazání torpeda je složitější, ložiska se musí namazat tukem, záběrové válečky jen olejem, brzdný válec zlehka tukem
závady můžou být že ti prokluzuje záběr a chce to vyměnit tu součástku co je na ní namontovaný pastorek(záběrovou hlavu) anebo to blbě brzdí, to může být spatným namazáním, občas jen proto že si na tom dlouho nejezdil a rozchodí se to, nebo starým obložením, původní mosazné víc jak padesát let staré obvykle bývá sjeté
výsledkem má být že osička se volně otáčí, v ložiscích není vůle a pastorek se při otáčejcím kolo téměř samovolně neotáčí(když to máš moc doražený tak by se ti točili pedály furt), při opravě se samozřejmě hodí vyčistit závity, případně namazat a mít dobrou podložku s nosem(je mezi pákou reakce a maticí) bez ní by se to špatně štelovalo a při jízdě dělalo binec, dobře namazaný torpédo je absolutně tichý, slušně brzdí a můžeš na něm jezdit celej rok
a teď to du zkopírovat do návodů, ty fotky sem hodim
můj převodník
a tady malá galerie stadionů, byli to hezké kola, i když říkali že prý nebyli tak kvalitní jak jiné, no hlavní je že tvůj se dochoval, můj nález předválečného stadionu skončil v základní umělecké škole na nějaké svařování a na díly pro mě
http://peterson18.rajce.net/kola_Stadion
a tady malá galerie stadionů, byli to hezké kola, i když říkali že prý nebyli tak kvalitní jak jiné, no hlavní je že tvůj se dochoval, můj nález předválečného stadionu skončil v základní umělecké škole na nějaké svařování a na díly pro mě
http://peterson18.rajce.net/kola_Stadion
Ok, díky za radu. Jedná se mi spíš o to , že málo brzdí, záběr je parádní.
Už jsem to našel :)
Tak mi to nedalo, našel jsem si stránky obce Sopřeč, poslal mail a dostal tuhle odpověď: "Dobrý den, máte pravdu před 2 světovou válkou a během ní až do roku 1948
opravdu existoval živnostník, který vyráběl jízdní kola a odstředivky.
Jmenoval se František Bažant nar.1896, bydlel v domě Sopřeč č.p.69, kde měl
i svoji dílnu a své výrobky distibuoval po celém kraji."
opravdu existoval živnostník, který vyráběl jízdní kola a odstředivky.
Jmenoval se František Bažant nar.1896, bydlel v domě Sopřeč č.p.69, kde měl
i svoji dílnu a své výrobky distibuoval po celém kraji."
Strana 1 z 1
Povolení tohoto fóra: